25+1 év Születésnapi BMX találkozó a veszprémi pályán

1988.október 23-án egy Nemzetközi verseny keretében került átadásra Magyarország első BMX pályája Veszprémben. Több nagy rangos versenyt szervezett a veszprémi klub ezen az egyedülálló paraméterekkel rendelkező pályán. 1989-ben Európa Kupa, 1994-ben Klubcsapatok Európa Bajnoksága és több rangos eseménynek adott otthont ez a kiváló létesítményt.

A Veszprém, 3022/9 hrsz. alatti ingatlanon a Veszprémi Spartacus Sportegyesület az Önkormányzat engedélyével 1988-ban BMX pályát létesített. Az ingatlan kárpótlási földként – korábbi állami tulajdonból – magán tulajdonba került. A kárpótlás tényét az egyesület jelezte az Önkormányzat felé, intézkedés azonban nem történt. Több bizottság is tárgyalta a BMX pálya megtartásának, illetve áthelyezésének kérdését. Az akkori Gazdasági Bizottság a pálya Tűzér utcai területre való áthelyezését javasolta. Az egyesület a szóban forgó területet figyelembe véve, elkészítette a BMX pálya terveit.

 

2003-ban bírósági végzést követően az egyesületnek mindenfajta tevékenységet meg kellett szüntetnie a területen.

 

Közben az eltelt időszak alatt az Önkormányzat több bizottsága is tárgyalta a BMX pálya megoldásának lehetőségét. Több határozat is születet.

 

2003-tól, 2007-októberéig a Tűzér utcai helyszínen semmilyen munkálatok nem történtek, jóllehet az Önkormányzat és az egyesület közös pályázaton nyert 3 millió forintot. Ezt az összeget azonban a régi terület tulajdonosainak egyet nem értése miatt elveszítették a pályázok.

 

2007. októberében a Tűzér utcai területen a korábbi tervek szerint elkezdődött az új BMX pálya építése. A pálya ezen állapotában kb. 20%-os készültségi fokban maradt. Az egyesület a már meglévő munkálatok tovább fejlesztése miatt pályázni szeretett volna, de, terület jogviszony híján a pályázok körén kívülre került.

 

Az ezt követő időszakban több lehetséges jogviszony merült fel, azonban a mai napig nincs megoldás ez ügyben.

 

A legkézenfekvőbb egy jelképes bérleti díj megállapításával rendelkező bérlet lenne megfelelő.