Ausztráliai BMX vb. napló 6/3

A junior cruiser kategóriában a lány csoportban ugyan az a versenyző szerezte meg az első helyezést. Az elit férfiaknál viszont döntő Holland fölény uralkodott.

Mindent összefoglalva, a BMX Cross a világ kupák és az olimpián való bemutatkozása óta óriási fejlődésen ment keresztül. Komoly kihívás a pályaépítőknek, hiszen ki kell szolgálni a médiát, s azon keresztül a közönséget. Egyre gyorsabb az iram, egyre nagyobbak az akadályok, s egyre több a komoly baleset. A sportág tulajdonképpen jó irányba halad, de ezért nagyon komoly árat kell sajnos a versenyzőknek fizetni. A nagyobb rendezvények pld. vb.-ék az időbeosztásokban is jelentős változáson mentek keresztül. A rendezők próbálják tartani az időpontokat, s aránylag kiszámíthatóak futamok kezdetei. Mint korábban írtam az európai versenyzők nem teljesítettek jól ezen a versenyen, persze a rajtlistát nézve (jelentős Ausztrál, Új-Zélandi. Dél-Amerikai létszám fölény) százalékos arányban is alulmaradtak.

Ami a magyarokat illeti, a jelenlegi verseny struktúrát, pályaépítési stílust, edzői, versenyzői felkészültséget illeti komoly fejlesztésre lesz szükség a jövőben. Ettől függetlenül optimistán tekintve a jövőbe, legrosszabb esetben is a 9. európai országként zártuk a vb.-ét. Köszönet illeti a versenyzők szüleit, hiszen jelentős összeggel támogatták a versenyen való részvételt.

Talán meglesz a Szingapúri kvalifikáció.