BMX Cross Alpok-Adria Kupa 13., 14. forduló Baierdorf (Ausztria)

A Magyar BMX cross versenyzők nem voltak tekintettel a házgazda baierdorfi BMX klub 25 éves jubileumára, hiszen 7 arany, 3 ezüst, 2 bronzéremmel tértek haza az Alpok–Adria Kupa utolsó versenyéről. Néhány kategóriában még nyílt volt az összetett verseny állása, így több mint 120 versenyző jelezte előzetesen indulását az eseményre. 4 ország (Ausztria, Szlovénia, Magyarország, Olaszország) által létrehozott sorozat verseny 7 helyszínén, a kapott pontok alapján, alakult ki az összetett végeredmény, ahol egyes kategóriákban nagyon jó helyen álltak a Magyar BMX Cross versenyzők.

Szombaton délután kezdődtek a futamok, először az amatőr, majd a licences versenyzők álltak a rajtgép mögé. A 8 éves korcsoportban két Magyar versenyző is a dobogóra álhatott, a veszprémi Borbély Ferenc Benedek 1., törökbálinti Zsembery Boldizsár, pedig a 3. helyen végzett.

9/10 éves korcsoportban a soproni Szalai Patrik 5., a veszprémi Szabó Ádám 9. pontszerző helyet szerezte meg. 13/14 éves korcsoportban Pichler Igor nagyon elrontotta a rajtot és a döntőben 5. helyen ért célba. Mentségére legyen mondva a beígért új kerékpár nem érkezett meg a versenyre. 15-16 éves csoportban Réti Tibor 3. Zügn Olivér 4., Schlosser Márton 6. helyen végzett.

A felnőtt kategóriában alapvetően az összetett első és második helyet még az sem befolyásolhatta, hogy nem kerül Magyar versenyző a döntő futamba. Az edzések során azonban már látni lehetett, hogy Szoboszlai és Vincze is jó formában van és esélyesek a győzelemre. A döntőben Szoboszlai rajtolt a legjobban, de Vincze Gergely az első kanyarban megelőzte és a célig már nem is változott a sorend.

Eredmények:

Szombat

Vasárnap reggel 9 órakor kezdődtek az edzések, majd a versenyek. A szervezők a pálya egyik legkritikusabb kanyarját (korábbi években a legtöbb baleset történt ezen a helyen) aszfalt réteggel borították és szinte nem is történt semmi említésre méltó esemény ezen a szakaszon.

Viszont a pálya más részein komoly bukások történtek és sajnos Magyar versenyzői is a sérültek között volt. A selejtező futamok során a soproni Schlosser Márton senkitől sem zavartatva szerencsétlenül esett és kiugrott a jobb válla.

Alapvetően a baierdorfi pálya nem veszélyes, mondhatni jól teljesíthető, ritmusos akadályokat foglal magába, mégis a vasárnapi versenyen nagyon sok baleset történt. Két napos rendezvények során, általában a második napon a versenyzők koncentrációs képessége gyengül, úgy gondolják, hogy már ismerik a pálya egyes szakaszait, és fizikálisan is jelentkeznek a fáradság jelei.

A 8 éves korcsoportban óriási Magyar siker született, hiszen Borbély Ferenc Benedek (Veszprém) ismételten első, Zsembery Boldizsár (Törökbálint) 2., Czisztler Dániel (Gysev Sopron) 4., Kádár Eszter (Focus team Sopron) 6., Bokros Kincső (Veszprém) 8. helyezett lett.

A 9/10 és a 11/12 éves korcsoportban nem lett Magyar döntős.

A 13/14 évesek döntőjében a soproni Pichler Igor összeakadt egy másik versenyzővel és hatalmasat esett. Nyolcadik helyre azért még betekert, de kiderült, hogy agyrázkódása lett.

15/16 éves korcsoportban Réti Tibor ismételten 3. helyen végzett.

A felnőttek vasárnapi döntőjét Szoboszlai Patrik nyerte, második Vincze Gergely és 9., pontszerző helyen végzett Kelemen Botond, aki mindkét napot egy korábbi bukásból eredő bordatöréssel teljesítette a versenyt.

Az Alpok-Adria Kupa sorozat záró eseményei után a rendezők egy Open futamot rendeztek, melyben több kategóriát is egybe vonnak. 6-9, 10-13, 14-16, és felnőtt. Alapvetően az indulni kívánó versenyzők eggyel magasabb korcsoportban is kipróbálhatják a képességüket.

Borbély Ferenc Benedek első, Zsembery Boldizsár és Vincze Gergely 5., Szoboszlai Patrik pedig nyolcadik helyen végzett.

Tökéletes befejezése ez a 2015. évi szezonnak. Mind az utánpótlás, mind pedig a felnőtt csoportban egészen kiváló nemzetközi eredmények születtek.

Eredmények

Vasárnap

AAP futam

Open