BMX Cross EB. Orleans 05.04. Péntek

Reggel 9 órakor kezdődött az országonkénti edzés. Először a franciák, 12 órakor a c blokk, amelyben mi magyarok is vagyunk. Tulajdonképpen semmilyen fontosabb begyakorlásra már nem volt szükség, hiszen a pálya meglehetősen egyszerű.

Persze ez valójában nem igaz, hiszen az alacsony akadályok sorozata, kevesebb ugrásra kényszeríti a versenyzőt, viszont a technikának nagyobb szerep jut.

Késő délután a cruiser kategória versenyeit néztük, egészen a döntőig. Minden kanyarban meglehetősen sok volt a bukás, de különösen az elsőben. Nagyon csúsznak a kanyarok. A rendezők cementel próbálták megkötni a talajt. Vacsora után a városban sétáltunk kb. 1 órát.

Orleans kb. 120000 lakosú városka a Loire folyó völgyében található. Híres történelmi hely. Az angol, francia háború idején az ostromgyűrű több mint egy évig állt a várfalak tövében. Ekkor érkezett meg kis csapatával Jeanne d’ Arc, bejutott a várba, fellelkesítette a várvédőket s egyúttal az angolokat kívülről szorongató franciákat is. Bár a harcokban maga is megsebesült, súlyos vereséget mértek az ostromlókra. Ennek a sikernek köszönhetően a franciák június közepén újabb győzelmet arattak, s ezzel megindult az elfoglalt terület felszabadítása. Jeanne d’Arc az angolok számára az első számú ellenség lett, Franciaországnak viszont hősnője, s később szentje. Az 1429-es csata évfordulóján, minden év május 7-én és 8-án ünnepi misével, felvonulásokkal, sőt katonai parádéval emlékeznek meg a hős Szűzről.