BMX Cross EB. Perugia

Május első hétvégéjén az olaszországi Perugia adott otthont a 3. és 4. eb. futamnak. Az esemény hivatalos oldalán a pálya rajzott nézve, gyorsnak, technikásnak tűnt. Pénteken röviddel a megérkezésünk után a  helyszínre mentünk, s szinte minden akadály leküzdését megbeszéltük.

A BMX pálya egy minden igényt kielégítő rekreációs parkban található, mely velodromtól, a bocsa pályáig szinte minden sportolási lehetőségnek otthont adott. A lelátón ülve és nézve az edzést arra gondoltam, hogy ideális helyszín lehetne egy későbbi edzőtábornak. A pálya pro szakasza, s egyéb részei kívülről jónak tűntek.

Az edzésen azonban már kiderült, hogy meglehetősen veszélyes, s nagyon sok baleset történt a két nap alatt (kb. 60), melyből sajnos 6-8 igen súlyos sérüléssel végződött. Szombaton szinte órákat állt a verseny. A problémát az okozta, hogy a pro szakasz rávezető része nagyon gyors volt, s az akadályok túl közel voltak egymáshoz ehhez a tempóhoz, ami egyébként a technikás részeket is jellemezte.

Ifi. válogatott keret vegyesen teljesítette az első napot, szerencsére esés nélkül megúszta mindenki. A selejtező futamokon azonban csak Szollát Zsolt jutott tovább.

Vasárnap egy nem tervezett csapatvezetői megbeszélést tartottak, aminek egyetlen napirendi pontja volt, hogy legyen verseny, vagy ne. Végül egységesen mindenki a vasárnapi verseny megrendezése mellett döntött. Szerencsére kevesebb volt a baleset, de ez talán a sok versenyzői visszalépésnek volt köszönhető.

A magyar ifi. válogatott szereplése a vasárnapi napon talán a motiváltságot tekintettbe véve jobbnak tűnt, ugyan a selejtezőkön senki sem jutott túl.

Ennek ellenére elégedett vagyok a teljesítménnyel, de nagyon sok munka áll még előttünk, s sajnos a magyarországi BMX pályákon nem lehet megfelelő módon felkészülni ehhez a színvonalhoz.

Némi vigasz, hogy a soproni Sági Ádám a 10 éves korcsoportban mind két nap a döntőbe verekedte magát.

 

Borbély Ferenc

szövetségi kapitány