BMX cross Európa Bajnokság 1., 2. forduló Zolder (Belgium) 1.

2014.04. 04. Péntek

 

2011-ben már jártunk itt ezen a helyszínen, szintén egy Európa bajnoki futamon vettünk részt. Tulajdonképpen a körülmények nem változtak, viszont a pálya jelentős átalakításon esett át. Az eredeti rajtdomb mellé egy SX. indító került és a pro szekció is a mai BMX trendnek megfelelően készült. Gondolhatnánk, hogy ez az európai BMX előre haladását segíti, csak a versenyzők látják kárát ennek az átgondolatlan extrém pálya építési harcnak és üzletnek.

 

30 ország több ezer induló, információk szerint 2700 feletti, egy európai versenyhez mérten szokatlanul sok baleset, sérülés jellemezte a hétvége kezdetét. A challenge kategóriáknak szombaton és vasárnap csak két selejtezőt kellett teljesíteni a nagy létszám miatt.

 

Nos, ami a magyarokat illeti pénteken éjjel indultunk Veszprémből Sopronba, itt csatlakozott hozzánk Kelemen Botond.

 

Péntek délután érkeztünk Belgiumba, és természetesen a pályára mentünk először. A challenge kategória és az elite edzése között annyi időnk maradt, hogy a 7 km-re lévő szállodába bejelentkeztünk és leraktuk azokat a csomagokat, melyeket a pályán nem használtunk.

 

Az edzés, amint az várható volt, szinte minden versenyzőnek csupán egy, vagy két kört jelentett. Képtelenség ennyi versenyzőnek elegendő időt biztosítani a pálya ismeretére.

 

Az elite versenyzők nem túl optimálisan megvilágított pályán este fél tizenegykor fejezték be az edzést. Éjfél körül feküdtünk le, nagyjából 20 órát voltunk talpon. Talán egyszer eljön az idő, s a pénz, amikor egy-egy nappal korábban indulhatunk és távozhatunk.