BMX cross Európa Bajnokság 1., 2. forduló Zolder (Belgium) 3.

2014.04.06. Vasárnap

 

Korán mentünk reggelizni a cruiser kategóriának 8 órakor kezdődött az edzése, majd rögtön utána a selejtezők következtek. Pál Szabolcs révén voltunk érdekeltek ebben a csoportban. Mint már említettem, két selejtezőt kellett teljesíteni a továbbjutáshoz. Szabolcs az elsőben 2., a másodikban 3. helyezést ért el. Ezzel az eredménnyel elvileg a döntőbe kerülhetett volna, de a második kanyarnál elhagyta a pályát és visszasorolták az utolsó helyre. Beszéltem a főbíróval de ő sem tudott konkrétumot mondani.

 

A 20" kategóriában Pál Szabolcs 3., 4., Kelemen Botond 4., 3. helyezéssel tovább jutott. Szabolcs a 1/4, Botond 1/16 döntőbe került. Mind ketten kiestek.

 

Az elite kategória edzése a mai napon is késett, ugyan csak 50 percet, melynek oka a már említett sok baleset. Tulajdonképpen a rendezők mindent megtettek a maguk módján de mégis csúszott az egész rendezvény.

 

Nem igazán értem, hogy olimpiai sportág révén miért kell a sportág elitjének ilyen körülmények között versenyeznie. Persze kereshettünk okokat és hibákat de nagyon kevés ország teheti meg, hogy hasonló körülmények között készüljön, mint ami itt volt.

 

Évek óta versenyzünk szupercross eseményeken és tudjuk, hogy milyen pályákkal kell szembesülnünk, de egy Európa bajnoki futamon szembesülni ezekkel a körülményekkel nem egyszerű.

 

Nos, vissza a versenyhez, Patrik az edzés utolsó harmadában rosszul érkezett a második szakasz utolsó előtti akadályára és kilazult az első kereke. Vissza tettük a helyére de kiderült, hogy elrepedt a villa. Számára véget ért a vasárnapi verseny.

 

Bence tegnap is nagyon jó formában volt és ma is egészen kiválóan versenyzett. A selejtező futamokból 3., 5., 4. helyezéssel került tovább.

 

Ami azonban ez után történt, szinte álomszerű volt. 1/8, 1/4, 1/2, döntő következett. Szinte mindegyikben tudatosan, erőszakosan versenyzett. Álltunk a tribünön és szinte fel sem fogtuk, hogy mi zajlik körülöttünk.

 

Bence döntős! Nyolcas pálya jutott számára, hasonlóan a középdöntőbe kerüléshez, ami alapvetően nem is volt rossz. Remekül startolt és együtt fordult a mezőny első harmadával. Lendületben tudott maradni és második szakasz ugratóin sikerült néhány versenyzőt megelőznie. Harmadiknak fordult a második szakaszban és reméltük, hogy ezt a helyezést meg is tudja tartani. Nehéz másodpercek következtek, de végül is sikerült, 3. helyen végzett.

 

Rendkívül örültünk ennek a sikernek, hiszen Radasics Vilmos volt döntős 2006-ban. Nagyon-nagyon jókor jött az egész magyarországi BMX számára ez a sikeres szereplés.

 

Nem szeretnék ünneprontó lenni de a soron következő franciaországi versenyre nem tudunk kiutazni, ugyan is, nincs pénzünk.