BMX Cross világbajnokság 2016.05.17-31. Kolumbia

2016.05.29 Vasárnap Eljött végre ez a nap is, amit annyira vártunk. A remény napja! Tegnap este e-mailen értesítettek, hogy az eredetileg tervezett elite férfi csoportbeosztást megváltoztatják. Hat, illetve hét versenyző indul minden selejtező csoportban. Reggel nyolc órakor indultunk a szállodából. A verseny előtt minden bajnoki osztály számára edzési lehetőséget kell biztosítani. Először a junior fiúk, lányok, majd az elite csoport következett. Ugyan ez volt a sorrend a verseny lebonyolításánál is. A junior fiúk, lányok második selejtező csoportja után eleredt az eső. Több mint egy órát kellett várnunk az elite csoport második futamára.

Szoboszlai az első selejtező csoportban nem rajtolt valami jól és az első szakaszon lemaradt a vezető négyes mezőnytől. A pro szakaszon ugyan, közelebb került a többiekhez, de nem tudta behozni a lemaradását, 5. helyen végzett.

A második selejtezőben az első szakasz végén, harmadik-negyedik helyen tekert és a pro szakaszra negyedikként fordult rá, de az első akadályt túlugrotta és az Ausztrál fiú elrepült mellette.

A harmadik selejtező futam előtt rendre megint eleredt az eső és majd egy órás várakozás következett.

Szoboszlai a harmadik futamban a rajtgép bal széléről indult és a rajtdomb közepén kiakadt a cipője. Próbálkozott ugyan, hogy visszahelyezi, de nem sikerült és a lendülettől belecsapódott az első akadályba. Később érkeztem oda, mert körbe kellett mennem a pályán, hogy az elsősegély helyre menjek. Szerencsére nem történt nagyobb baj, bár a mentős elmondása szerint, közvetlen a bukás után nem volt teljesen tiszta.

Elszálltak a reményeink az Olimpiát illetően!! Sajnos.

Továbbiakban haladni kell előre, de a Magyarországi viszonyokat teljesen el kell felejteni. Létesítmény, szülők, támogatok és pénz nélkül reménytelen bármilyen színvonalasabb versenyen részt venni.

A Magyarországi elite mezőny két versenyzőből áll. Nincs junior, 16, 15, éves versenyzőnk, akik képviselhetnék hazánkat a jelentősebb versenyeken.

Jelentős összeget kellene fektetni a pályák építésébe és a szakemberképzésbe. Talán ebből tudnánk építkezni, de reálisan 15 év múlva.

 

2016.05.30. Hétfő Utazás haza

 

Összefoglalás:

Nagy reményekkel indultunk a világbajnokságra, noha a Magyarországi viszonyokat tekintve nem sok esélyünk volt. Ennek ellenére nem végeztünk az utolsó helyen, de van mit fejleszteni a következő években.

Veszprém, 2016.06.01.

 

Borbély Ferenc szövetségi kapitány