BMX Cross Világbajnokság Rotterdam (H) 8. Sam Willoughby és Mariana Pajon a Világbajnok

Korábban jeleztem, hogy milyen kevés bukás történt a vb. során. A mai azonban rácáfolt mindenre, mert szinte minden futamban volt valami baleset. Nem tűntek súlyosnak ugyan, vagy mi valójában nem is láttuk annak. Aki ismeri a BMX-es lányokat, fiúkat az pontosan tudja, hogy nem szokták kimutatni a fájdalmat. Bence a 1/4 döntőbe jutást jelentő futamban a nyolcas pályáról indult. Nagyon rosszul startolt és nyolcadikként fordult az első kanyarban. Egy előtte haladó versenyző miatt lendületet veszített és elesett a pro szekció második ugratóján. Ezzel elszálltak a reményeink a tovább jutást illetően.

 

Ami azonban ezután következett az minden képzeletet felülmúlt.

 

Maris Strombergs a középdöntőben az utolsó kanyarból kijövet kapott durrdefektet és hatalmasat esett. Az egész csarnokban megfagyott a levegő, mindenki döbbenten állt, s nem tudta valójában mi is történt. Később a lassításban világosan látható volt a porfelhő, melyet a defekt okozott.

 

A tavalyi világbajnok Liam Phillips kitűnő rajtot követően tökéletesen haladt, mindaddig, amíg a francia Damien Godet a második kanyarban ki nem lökte. Később visszanéztük ezt a szituációt és azt hiszem nem akarattal tette. Phillips már a biztonságra törekedett és Damien egyszerűen nem fékezett mögötte, feltételezve, hogy az angol nem lassít.

A döntőben az amerikai Conor Fieds az első helyen fordult a második kanyarban és a lendülettel érkező Sam Willoughby egyszerűen befordult rajta. Conor elesett és az utánuk jövő mezőny minden versenyzője is, kivéve a kanadai Tory Nyhaug, aki végül második lett.

 

A nők döntőjében a kolumbiai Mariana Pajon lett a világbajnok, rajt-cél győzelmet aratott.

 

Összefoglalva a vb.-ét a challenge és a bajnoki osztályban is meglehetősen jól szerepeltünk.

Ennél többre nem számíthatunk ilyen körülmények között. A világ többi országa elrohant mellettünk, ha fel akarunk zárkózni, BMX pályák, versenyzők és lojálisabb kerékpáros társadalomra lesz szükségünk, mely nagyon távol van még, noha az országúti kerékpáros ág még a világranglistán sem szerepel.

 

Következő nagy megmérettetés a BMX sportág számára a Nanjingban rendezendő Ifjúsági Olimpia lesz, különös tekintettel arra, hogy egy karton pezsgőben fogadtam, hogy a legjobb 16-ban leszünk a BMX versenyben.