Buday Zoltán 6. helyezett a zolderi világbajnokságon

BMX cross világbajnokság Zolder (Belgium) 2015. 07. 25-28. Szerda Ma a challenge kategória "idősebb" (15 év felettiek) résztvevőinek bonyolították versenyt. Mondhatni, kicsit lazább napnak nézhettünk elébe, hiszen tegnap majdnem este tíz órakor értek végett a döntők és ma "csak" 780 BMX-es állt rajthoz. 47 ország 3100 versenyző itt Zolderban! Minden rekordot megdöntöttek ezek a számok. Mára minden rugalmasabban működött, de valójában arra, hogy az idősebb versenyzők a megfelelő helyre álljanak nem kellett akkora figyelmet fordítani, mint tegnap a kicsiknél. Ugyanakkor bármilyen korú is legyen egy sportoló, már ami a BMX-et illeti, szerintem elvárják, hogy megkülönböztetett figyelem vegye őket kőrül.

Buday Zoltán, Buday Ádám a Veszprémi Spartacus SE sportolói neveztek a 30 + korcsoportba. 19 ország 71 versenyzője állt rajthoz, hogy eldöntse, ki lesz a világbajnok ebben a csoportban. A selejtező csoportból Buday Ádám nem került tovább. Nem tudott kellőképpen összpontosítani és nem volt szerencséje. Ő ugyan nem esett el, de az előtte bukó versenyzőket kellett kikerülnie és ez hátrányt jelentett.

Buday Zoltán az első futamban 1. helyen végzett és olyan meggyőzően versenyzett, hogy a további selejtezők miatt nem aggódtam. A második futamban viszont egy másik versenyző miatt hatalmasat esett és hatodik helyen ért célba. Harmadik futamban 4-ként végzett. Tovább jutott a legjobb 64 versenyző közé.

A 32-be jutásért és a középdöntőbe, szintén a 4. hellyel került tovább, de nagyon meg kellett küzdenie érte. Minden futam után videóról elemeztük a hibákat és megbeszéltük, hogy mit rontott el és mi volt jó.

A középdöntőben a nyolcas pályáról indult és az első kanyarban kiszorult, de a második szakaszon egy, a harmadik szakaszon sikerült még egy versenyzőt megelőznie és 4. ért célba.

Vb. döntős! Ez óriási siker!

Legutóbb szintén a Veszprémi Spartacus versenyzője Deli Gábor volt Vb. döntős és harmadik helyezet, Birminghamben.

Buday Zoltán a döntő futamban a nyolcas pályáról indult, egy nagyon jó első kanyar vételt követően sikerült feljönnie a 6. helyre, melyet a célig meg is tudott tartani.

Nagyon-nagyon örültünk a sikernek. Az eredényhírdetésről egyenes a csapatvezetői megbeszélésre kellett mennem, ugy hogy, sokat nem tudtunk beszélni a döntőről. 

Zoli 12 évesen kezdett BMX-ezni és beérett 18 év munkája!

Hatalmas respekt.