Felnőtt, ifjúsági és utánpótlás válogatott keret edzőtábor 2014.10.23-28. Veszprém

Az előzetesen kiadott programnak megfelelően 2014. október 23-án 10.00 órakor találkoztak a régi és az új generáció BMX versenyzői a veszprémi BMX pályán. Különleges nap volt ez, hiszen 26 éve adták át ezt a létesítményt, mely abban az időben Magyarország első és egyetlen BMX pályája volt. A születésnapi találkozóra nagyon sokan eljöttek a régi és az új generáció BMX versenyzői, érkeztem Balatonalmádiból mountain bike kerékpárosok is. Tulajdonképpen a program a tervezettnek megfelelően alakult, de a Veszprémi Spartacus Sportegyesület nyílt napot és BMX bemutatót szervezett délelőttre. A jelenlévő gyerekek megismerkedhettek a válogatott keret tagjaival és kipróbálhatták a versenykerékpárokat is.

Résztvevők: Rozsenich Gábor, Szoboszlai Patrik, Herczeg Sándor, Réti Tibor, Pichler Igor, Varga Benedek, Tolnai Zsanett, Zsemberi Boldizsár, Borbély Ferenc Benedek, László Milos, Francia Barnabás,

versenyzők,

Borbély Ferenc szövetségi kapitány, Kovács Péter edző

Helyszín:          Veszprém BMX pálya, Kossuth Lajos Általános Iskola Veszprém, tornaterem

Az előzetesen kiadott programnak megfelelően 2014. október 23-án 10.00 órakor találkoztak a régi és az új generáció BMX versenyzői a veszprémi BMX pályán. Különleges nap volt ez, hiszen 26 éve adták át ezt a létesítményt, mely abban az időben Magyarország első és egyetlen BMX pályája volt.

 

A születésnapi találkozóra nagyon sokan eljöttek a régi és az új generáció BMX versenyzői, érkeztem Balatonalmádiból mountain bike kerékpárosok is.

2014.október 23. Csütörtök

Tulajdonképpen a program a tervezettnek megfelelően alakult, de a Veszprémi Spartacus Sportegyesület nyílt napot és BMX bemutatót szervezett délelőttre. A jelenlévő gyerekek megismerkedhettek a válogatott keret tagjaival és kipróbálhatták a versenykerékpárokat is.

Délután már csak a válogatott keret tagjai vettek részt az edzésen.

Rövid, pörgős bemelegítést követően korosztályonkénti technikai elemek gyakorlása következett. A pályát három szakaszra kellett választani, hogy a fiatalabb és idősebb, tapasztaltabb sportolók megfelelően tuják végezni a feladatokat. A veszprémi pálya az újraépítés során már úgy készült, hogy fiatalabb és idősebb korosztály számára is megfelelő legyen.

Az edzés első részében technikai, majd erőnléti feladatok következtek.

2014. október 24. Péntek

Tegnap éjjel jelentősen lehűlt a levegő és egész éjszaka esett az eső. Az előzetes terveknek megfelelően a BMX pályán lett volna edzés, de a sáros talaj és a folyamatos eső miatt erre nem volt lehetőség. Amikor az edzőtábor programját összeállítottam természetesen figyelembe vettem, hogy rossz idő is lehet és előre feltételesen lefoglaltam egy termet, abban az általános iskolában, ahol egyébként az utánpótlás nevelési kerékpároktatás zajlik.

10.00 órakor általános bemelegítéssel, futással, majd alap koordinációs feladatok végrehajtásával kezdtük az edzést a veszprémi Kossuth Lajos általános iskola tornatermében.

Feladatok: ingafutás: guggolásból szökdelés, fókajárás, sprintfutás, medicinlabdával futás.

Nyújtás, lazítás.

Az edzés utolsó harmadában játékkal, focival vezettünk le.

2014. október 24. Péntek délután

Ebéd után 15.00 órakor találkoztunk ismét a tornateremben, mert az eső miatt nem lehetett a mai napra előírt BMX pályán végzendő technikai elemeket gyakorolni. A közel kétórás tornatermi edzés során az edzés első felében főleg comberősítő gyakorlatokat végeztünk, jelentős számú szökdeléssel.

A második szakaszban, 100 db fekvőtámasz, 3x20 hasizom erősítés bordásfalon lengve lábemelés, 5x1 kötélre mászás csak kézzel. Nyújtás, lazítás.

2014. október 25. Szombat

Reggeli után a BMX pályán kezdtük az edzéseket. Mivel a tábor célja elsősorban a technikai elemek gyakorlása volt, nem terveztem, hogy különösebben foglalkozom az erőnléti edzésekkel. Azonban a tegnapi terem edzés során, azt tapasztaltam, hogy a sportolók erőnléte nem igazán megfelelő.

A tábor további napjaira kombinált edzéstervet készítettem.

Délelőtt:

Bemelegítés 1200 méter futás, gimnasztika, 3x5 kör dombfutás (1 kör 60 méter), 800 méter lazító futás, 3x50 méter lendületes futás, utána 6x50 méter sprintfutás, 800 méter lazító futás, 800 méter sprintfutás, lazítás, nyújtás.

Délután:

Cross country: 6 km bemelegítő tekerés egyre nagyobb tempóval. Ezután 6 km tekerés 28 km/h-ás átlagsebességgel aszfalt úton. Nyújtás.

2014. október 26. Vasárnap

A téli időszámítás szerint egy órával tovább aludhattunk, viszont délután már korábban sötétedik és korábban kell majd befejeznünk az edzést.

Az elmúlt napok edzésterheléséből okulva a versenyzők terhelési ingerküszöbét próbáltam meghatározni.

Csak kettő polár órával rendelkezem így a többi sportolónál a hagyományos kézi mérést használtuk.

Délelőtt általános bemelegítés után a pálya első szakaszán az akadályokon való különböző féle áthaladásokat gyakoroltuk. A harmadik egyenes kombinált akadályait kellett lógatva, ugratva gyorsan teljesíteni. Fáradságot tapasztaltam a versenyzőknél és a tervezett teljes pályakört délutánra halasztottam.

Délután a rövid bemelegítés után iramváltásos feladatok következtek. Sípjelre gyorsítani, illetve lassítani kellet a pályán tekerés közben.

Az edzés középső szakaszában teljes pálya köröket kellett teljesíteni időre.

 

                                   alap                             köridő                                     terhelési pulzus

 

Pichler                                                            41                                           112

 

Szoboszlai                                                       35                                           168

 

Tolnai                                                             44                                           172

 

Varga                                                             46                                           112

 

Zsembery                                                        54                                           138

 

László                                                             51                                           150

 

Herczeg                                                          39                                           162

 

2014. október 27. Hétfő

Alapvetően a tábor első két napját kivéve jót idő fogtunk ki, de ma reggelre jelentősen lehűlt a levegő de ez nem befolyásolta a BMX pályára kiírt feladatok végrehajtását.

Délelőtt az első egyenes szakaszt és a rajtdombról gyorsulást gyakoroltuk. Szoboszlai Patriknál egy kerékpáros GPS segítségével sebességet is tudtunk mérni. A pálya első kanyarjában 43 km/h halad. 20"-os kerékkel meglehetősen gyorsnak gondolom.

Délután az indító domb utáni első akadály gyakorlása volt a feladat. Ez egy egyesből és egy asztalból álló kombináció, mely főleg a fiatalabb versenyzőknél okoz nehézséget. Az idősebb, tapasztaltabb sportolók egyszerűen átugranak rajta, viszont a fiatalabbaknak az asztalra kell felugrani, majd onnan lepumpálni a lemenő részt. Nem egyszerű. Az edzés utolsó harmadában már csak technikai elemeket gyakoroltunk.

2014. október 28. Kedd

Edzőtáborunk utolsó napja. Nem terveztem semmilyen megterhelő, nagy terjedelmű edzést, hiszen tegnap fáradságot tapasztaltam a versenyzőknél és nem szerettem volna, ha valaki megsérül. A harmadik és negyedik szakasz gyakorlása volt a feladat. Azért választottam ezt a két területet mert az akadályok nem nagyok, viszont különböző technikákat lehetett végrehajtani.

Az edzés végén teljes pálya köröket mentünk, noha tudtam, hogy a fáradságnak köszönhetően rosszabbak lesznek az idők. Összehasonlító adatnak viszont a jövőt illetően jó lehet.

 

                                   alap                             köridő                                     terhelési pulzus

 

Pichler                                                            43                                           108

 

Szoboszlai                                                       36                                           160

 

Tolnai                                                             44                                           182

 

Varga                                                             47                                           122

 

Zsembery                                                        55                                           148

 

László                                                             49                                           156

 

Herczeg                                                          40                                           182

 

Ebéd után már csak levezető kerékpározás volt és nyújtás.

 

 

Veszprém, 2014. október 28.

 

 

Borbély Ferenc