Ifjúsági Olimpia - hírek

Múlt héten MOB tájékoztatót tartott a már kvalifikált, és még kvalifikációra esélyes sportágak részére I. Ifjúsági Olimpia kapcsán.

Indulás 2010.08.10-én, hazaérkezés 2010.08.29-én lesz, nincs mód más időpontra, együtt utazik az egész magyar csapat Lufthansa légitársasággal (hét órás időeltolódás).
Ünnepélyes megnyitó 2010.08.14-én,
Ünnepélyes záróünnepély 2010.08.26-án.
2010.08.17-22.között kerülnek megrendezésre a kerékpáros versenyszámok. A kerékpáros pályák kb. 1 óra autózásra lesznek a falutól.

A városról
A Szingapúri Köztársaság Dél-Kelet Ázsiában, a Maláj félsziget csúcsánál, egy különálló nagyobb, és több kisebb szigeten fekvő városállam.
Egyenlítői éghajlat következtében augusztusban 35-40 fok várható, gyakori trópusi esővel.
Központjában hatalmas bankok, társasházak felhőkarcolói állnak, a korszerű sugárutakat üzletházak szegélyezik.
Rendkívül szigorú törvények védik a környezetet (érthetően büszkék, hogy városuk 50%-a parkosított, zöld terület): pl. aki közterületen köpköd, eszik, rágógumit ragaszt nagy összegű pénzbírsággal sújtják.

Az olimpiai faluról
Kerékpározni a faluban tilos! (mert a rendezők szerint az veszélyes…)
A versenyzőket a Nan Yong Műszaki Egyetem 11 épületéből álló, 200 ha-s parkban lévő kollégiumában szállásolják el. A szobák tiszták,rendezettek, de nagyon szerények: a két ágy mellett szinte semmi nem fér el (légkondi van, de fürdő, internet, tv nincs a szobákban).

Doppingellenőrzés
A jelenlegiek szerint 1200 vérvétellel kiegészített ellenőrző vizsgálatot terveznek (kb minden második versenyzőt ellenőriznek) a NOB és a WADA előírásainak megfelelően.
A fiataloknak ugyanúgy, mint az olimpián, holléti nyilatkozatot kell tölteniük (órákra lebontva).
Állandó orvosi terápiát igénybevevő, TUE engedéllyel rendelkező fiatalokat nem veszik figyelembe kiutazásnál!

Kísérők
A szakvezetők létszáma csak a résztvevő fiatal versenyzők létszámának 35%-a lehet. Így a MOB sem akalmazhatja bevált gyakorlatát, hogy minden sportolót legalább egy sportágához tartozó szakvezető kísérjen el.
A jelenlegiek szerint a magyar csapat létszáma mintegy 15 sportágból elérhető a 40 versenyzőt De csak 12 szakvezető utazhat, azaz nem jut minden sportágra.
A kerékpár elég specifikus versenyszám, így igéretet kaptunk, hogy kerékpárosok kapnak egy kísérői kvótát.

Kultúrális és nevelési programok
A fiatalok a versenyek délutánjain, valamint az utolsó napokon egymás kultúrájával ismerkednek. Az utolsó 5 napon má nem is lesz sportverseny, a program hét részből ll, többek között egy lakatlan sziget felfedezése is szerepel a feladatok között.

Belépőjegyek
A szingapúri szervező bizottság megkezdte a belépőjegyek elővételi árusítását.
A 26 sportág 158 eseményére 320 ezer belépőt bocsátanak áruba, mérsékelt áron. A selejtezőkre 10, az elődöntőkre 20, a döntőkre pedig 30 szingapúri dollárba kerül egy-egy belépő.
A jegyek magyarországi árusítására, a korábbi szerződés alapján,  a Pegazus Tours Kft kapott megbízást.