Ifjúsági Olimpia : Pazar létesítmények, előtérben a kulturális és nevelési program

A Szingapúri Köztársaság Dél-Kelet Ázsiában, a Maláj félsziget csúcsánál, egy különálló nagyobb, és több kisebb szigeten fekvő városállam. Egyenlítői éghajlata, bőséges csapadékban, csaknem állandóan fülledt a levegő.

Az értekezlet idején 30-35 fok volt a hőmérséklet, de augusztusban a fiatalok versenye alatt  melegebb lesz, gyakoribb trópusi esővel. A tengertől elhódított újabb területekkel a 42 kilométer hosszú, és 23 kilométer széles városállam 647 négyzetkilométer kiterjedésű, lakosainak száma 4.5 millió. Az etnikai megoszlás 77 %  kínai, 14 % maláj, 8 %  indiai, %  egyéb. Az elmúlt évtizedek gyors fejlődésének eredményeként a világ legfejlettebb magas színvonalú szociális ellátást nyújtó államai közé emelkedett. Központjában hatalmas bankok, társasházak felhőkarcolói állnak, a korszerű sugárutakat, üzletházak szegélyezik. Rendkívül szigorú törvények védik a környezetet. Lakói érthetően büszkék arra, hogy a városuk ötven százaléka parkosított, zöld terület. Hatalmas kertváros jellegű, a biztonságra sem lehet kifogás. A szigorú törvények alapján lehet arra számítani, hogy aki közterületen köpköd, cigarettázik, rágógumit ragaszt, vagy nem öblíti le a vécét a nyilvános illemhelyen, nagy összegű pénzbírsággal sújtják.

AZ OLIMPIAI FALURÓL

A mintegy 3600 versenyzőt a Nan Yong Műszaki Egyetem tizenegy épületből álló, 200 hektáros parkban lévő, emeletes kollégiumában szállásolják el. Az épületeket nemrég renoválták, kifestették, rendkívül tiszták, a szobák berendezése azonban nagyon szerény, spártai. A két ágy mellett jóformán semmi sem fér el. Igaz hogy valamennyi szoba légkondicionáló berendezéssel van ellátva, a házak központi helységeiben internetes hozzáférést biztosítottak, de a közös fürdő, és a WC  esetleg csak a szomszédos épületben áll rendelkezésre. Az elhelyezés spártai színvonala még  a fiatal versenyzők számára is szokatlan lesz. Az önkiszolgáló rendszerű éttermek menüsorai többségben erősen fűszerezett ételekből állnak. De a kontinentális menüről is gondoskodnak.

A LÉTESÍTMÉNYEKRŐL

A csapatvezetői értekezlet első napján létesítmény látogatás szerepelt programban. Válogathattunk a lehetőségek között, mi az egyes túra mellett döntöttünk.

Láttuk 

a Toa Payoh Sportcsarnokot, a súlyemelés és röplabda színhelyét (1000-2000 néző)

a Toa Payoh uszodai központot, a műugrás színhelyét (800 néző)

        a Bishan sportcsarnokot, a torna, az  rg és az asztalugrás színhelyét (2000 néző)

a Bishan Stadiont, az atlétika színhelyét (4000 néző)

a Szingapúri Sportiskolát az úszás, öttusa, és a sportlövészet színhelyét (1800 néző)

A sportiskola a 13-17 évesek intézete külön fejezetet érdemel. Álomnak tűnt, s ez itt természetes. Otthon csak álmodozhatunk arról, hogy a mi tehetséges, reményteljes fiataljaink egyszer ilyen korszerű létesítményekben készülhessenek, s a csarnokok, uszodák mellett a tantermek és a kollégium is ott legyen.
A versenyszínhelyek az olimpiai falutól kissé messze vannak, autóval 45 perc alatt közelíthetők meg.
A  létesítmények  megtekintése  végén teljes mértékben egyetértettünk Rogge elnök nyilatkozatával, aki kijelentette, Pazar létesítmények, kifogástalan körülmények várják az Ifjúsági Olimpia résztvevőit, akik kezdődő pályafutások folytatásához különleges élményekben részesülnek.

A VERSENYMŰSORRÓL

Ismeretes, hogy a londoni olimpia műsorán szereplő 26 sportág 201 számában rendeznek versenyeket. Az egyes sportágak versenykiírása  azonban jelentősen eltér a hagyományos műsortól. Így több sportágban, mint a vívás, a cselgáncs, az asztalitenisz, az öttusa, a kerékpár, az íjászat, a tenisz fiúk, lányok közösen is versenyeznek. Vegyes csapatok mérik össze tudásukat. A kajak-kenu műsora is eltér a hagyományostól. Így arra kérjük a szingapúri részvételre készülő versenyzőket felkészítő szakvezetőket, hogy a legújabb tájékoztatások alapján igyekezzenek alaposan, részletesen megismerni a versenykiírásokat. 

A DOPPING ELLENŐRZÉSEKRŐL

A jelenlegiek szerint 1200 vérvétellel kiegészített ellenőrző vizsgálatot terveznek, .a   NOB és a WADA előírásainak megfelelően. A minták analizálását, nemzetközi laboratóriumban végzik. A Magyar Olimpiai Bizottság a fiatalok EYOF versenyei során kialakult gyakorlatot követi.  Ezek szerint az állandó orvosi terápiát igénybe vevő, TUE engedéllyel rendelkező fiatalokat nem veszik figyelembe a kiutazásnál.

A KULTURÁLIS ÉS NEVELÉSI PROGRAMRÓL

A CEP elnevezésű program rendkívüli jelentőségű. A fiatalok a versenyek délutánjain, valamint az utolsó öt napon már egymás kultúrájával ismerkednek, és az előadások során , valamint  kiváló sportemberekkel, bajnokokkal folytatott beszélgetések segítségével  közelebb kerülnek az olimpizmus igazi értékeihez. Majd később elsősorban a szolidaritás, a barátság, egymás tiszteletének szellemében folytassák későbbi pályafutásukat. Az utolsó öt napra már nem is marad sportverseny, a program hét részből áll, többek között egy lakatlan sziget felfedezése is szerepel a feladatok között.

VITATOTT KÉRDÉSEKRŐL

Amint Gilbert Felli,  a NOB olimpiai ügyvezető igazgatója megerősítette, az olimpiai falu csak a versenyek kezdete előtt négy nappal nyitja meg kapuit. Az utazást a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szervezi és intézi. Nincs lehetőség arra, hogy bármelyik versenyző is korábban érkezzen, annak érdekében  hogy az akklimatizálódás, az ideális  átállás, a hét órás időeltolódás plusz egy nap, ez esetben nyolc napra emelkedjen.  De az is kötelezettség, hogy a versenyzőknek a olimpia teljes időtartama alatt Szingapúrban kell tartózkodniuk. Efrain Zinger az Izraeli Olimpiai Bizottság főtitkára több csapatvezető nevében nagyon élesen bírálta ezt a kötelezettséget.  Hozzászólásával azonban nem tudott változást elérni. Az sem változott, hogy a szakvezetők létszáma csak a résztvevő  fiatal versenyzők létszámának 35 %-a  lehet. Így a Magyar Olimpiai Bizottság sem alkalmazhatja azt a jól bevált gyakorlatot, hogy minden sportolót legalább egy,  sportágához tartozó szakvezető kísérjen el. A jelenlegiek szerint a magyar csapat létszáma mintegy 15 sportágban elérheti a 40 versenyzőt. De csak 12 szakvezető utazhat, s ha ebből a létszámból levonjuk az orvos és gyúró személyét, akkor több sportág is szakvezető nélkül marad. A Magyar Olimpiai Bizottság ezt szükségből úgy kívánja megoldani, hogy kifejezett edzők helyett több sportágban is jártas univerzális szakvezetők kísérjék el a fiatalokat.

ZÁRSZÓ

Ha akadnak is vitás kérdések, kedvezőtlen  előírások, egy dolog biztos: a fiatalokat kifogástalan létesítmények várják, s a részvétel minden fiatal számára biztatást,  örök élményt jelent,s egyben rendszeres sportolásra ösztönözheti a világ fiatalságát.

A Magyar Olimpiai Bizottság a csapatvezetői értekezleten elhangzottakról  a jövő hét második felében főtitkári értekezleten kíván részletes tájékoztatást adni