Megvan a kvóta a szingapúri ifjúsági olimpiára

A Nemzetközi Kerékpáros-szövetség arról tájékoztatta a magyar érintetteket, hogy kvótát szereztek a 2010-es szingapúri rendezésű, első ifjúsági olimpiai játékokra.

A Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) elküldte a nemzeti olimpiai bizottságok részére – így a Magyar Olimpiai Bizottságnak is – a kerékpáros kvalifikáció eredményeit, szerdán délelőtt pedig a sportág hazai szövetsége is megkapta a hivatalos értesítést. Ennek értelmében Magyarország ifjúsági korú bringásai a második kritérium – hegyikerékpár- és bmx-világbajnokság kummulált ranglistája – alapján rajthoz állhatnak az első ifjúsági olimpia kerékpáros versenyén. A jövő évi esemény csapatverseny lesz, három fiú és egy lány alkotja a válogatott együttest.  A kvalifikációs időszak 2009. március 1-je óta tart, 2010. május 31-én zárul, a végleges nevezési határidő: 2010. július 15-e. Az előzetesen, még a szezon elején leadott keret a következő (összesen 8 fő): Bedike Marcell, Palotai Péter és Vaskó Luca (országút), Babarczi Balázs és Igar Balázs (bmx), Kéri Zsófia, Kis Dániel és Fenyvesi Péter (hegyikerékpár).

Az első kritérium alapján a ranglista 1–15. nemzete kvalifikálta magát, ezen Magyarország a 25. helyet szerezte meg. A második kritérium alapján biztosítottuk be kvótánkat, a listát, amelyen Magyarország a 21., Belgium, Hollandia és Franciaország a tabellavezető sorrend. A bmx-világbajnokságon három magyar junior állt rajthoz; Magyarország a nemzetek rangsorában a 10. helyet érte el, 21 pontot szerezve a kvalifikációhoz. A hegyikerékpáros világbajnokságon egyetlen magyar korosztályos bringás, Béla Attila révén Magyarország a 28. helyen zárt a nemzetek rangsorában, és szerzett a kvalifikációhoz 3 pontot. Mindkét szakágban nemzetenként a három legjobb junior férfi eredményét vették figyelembe.