Továbbra is adómentes a Gerevich sportösztöndíj

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 1. melléklete 3.2.2. pontjának hatályos szövege értelmében a Gerevich Aladár sportösztöndíj és eredményességi támogatás, valamint a Mező Ferenc Sportközalapítványtól a rászoruló idős volt élsportolók és sportszakemberek, valamint özvegyeik részére kifizetett segély adómentes.

Az SZJA törvény 2009 őszén megszavazott változtatása következtében 2010. január 1-jétől a Wesselényi Miklós Sportközalapítványon keresztül folyósított eredményességi támogatás, sportösztöndíj nem lett volna teljes mértékben adómentes.

A közigazgatási egyeztetések során erről a változtatásról a Sport Szakállamtitkárságnak sajnálatos módon nem volt megfelelő információja.

A problémát észlelve, és annak súlyosságát érzékelve Dr. Simóka Beáta sport szakállamtitkár asszony haladéktalanul egyeztetést kezdeményezett az Országgyűlés Sport és Turisztikai Bizottságával, amely ezt követően - a Szakállamtitkárság kifejezett kérése és részletes szakmai javaslata alapján - 2009. december 8-ai ülésén egyhangúlag olyan  törvényjavaslat kezdeményezéséről döntött, amely a WESKA és Mező Ferenc Sportközalapítványtól magánszemély részére kifizetett összeg adómentességét a továbbiakban is egységesen biztosítaná.

A tegnapi napon az Országgyűlés elfogadta ezt a módosító indítványt, így a sportösztöndíjak és az eredményességi támogatás 2010. évben is a korábbi évekhez hasonlóan, tárgyi adómentes körbe tartoznak.